NHỮNG KINH NGHIỆM CHĂM SÓC HOA LAN CHUẨN NHẤT

EKSPERIENCA MË E MIRË E KUJDESIT ORGANIK | BUJQËSIA E QYTETIT

Orkidetë janë një lule shumë e bukur dhe janë të kërkuara nga shumë lojtarë të luleve zbukuruese shpesh dhe më shpesh sot. Aktualisht, në treg ka shumë lloje orkidesh me forma, ngjyra dhe aroma të ndryshme.

E njëjta varietet orkide, e mbjellë në të njëjtin vend, por rritja e sythave, rrënjëve dhe gjetheve dhe lulëzimi si dhe aroma janë gjithashtu shumë të ndryshme. Madje, disa nga rastet më të zakonshme shihen shpesh me lojtarët e orkideve ose ata që janë të ri për të “hyrë në profesion” duke luajtur orkide si:

+ Rrënjët e dëmtuara të orkidës, kalbja e rëndë e rrënjëve.

+ Sythat dhe gjethet tkurren, zverdhen dhe gjethet digjen.

+ Gjethet shfaqen shumë njolla, gjethet nuk janë energjike dhe normale të lëmuara jeshile.

+ Orkideja rritet por nuk lulëzon, ende nuk mund ta gjejë shkakun

+ Cili është plehu më i përshtatshëm për orkide?

+ Cili është çmimi më i mirë për orkide?

+ Cila tenxhere me orkide është më e mira?

+ Sa ujë mjafton dhe kur është e përshtatshme të ujitet orkide?

Këto janë vetëm disa pyetje që shumica dërrmuese e lojtarëve të orkideve i bëjnë shpesh vetes. Megjithatë, ka shumë raste të tjera ku ende nuk ka një përgjigje të saktë dhe mënyrën më efektive për ta rregulluar atë.

Në postimin e sotëm, Pho Agriculture ndan me ju rreth temës “Përvoja në kujdesin e orkideve“. Ky artikull sillet rreth çështjeve të mëposhtme:

| Si të lulëzoni orkide, arsyeja pse orkidet nuk lulëzojnë

| Si të ujitni dhe kujdeseni për orkide në fazën fillestare, fazën e lulëzimit dhe pas lulëzimit

| Cilat lloje të tenxhereve për orkide? Cili mjedis i rritjes së orkideve është më i përshtatshëm për çdo lloj orkide?

| Regjimi i plehrave dhe ushqyerjes për orkide në mënyrën e duhur, në kohën e duhur

Tani le të kalojmë në temën kryesore të artikullit të sotëm. Kjo eshte ” Përvojat e kujdesit për orkide“.

Fenomeni i orkideve (orkide) që nuk lulëzojnë?

Për t’iu përgjigjur më saktë kësaj pyetjeje, le të mësojmë natyrën e lulëzimit në orkide, kushtet e nevojshme dhe të mjaftueshme për lulëzimin e orkideve.

kadife-përvojë-dhembshuri

Ekzistojnë 03 kushte të nevojshme dhe të mjaftueshme që orkide të lulëzojnë, duke përfshirë:

+ Mosha e rritjes së orkideve, e njohur edhe si Orkide deri në fazën e lulëzimit

+ Plehra dhe lëndë ushqyese thelbësore për të stimuluar lulëzimin

+ Ndriçimi dhe kushte të tjera.

Orkide deri në fazën e lulëzimit

Faza e lulëzimit të orkideve njihet edhe si faza e pjekurisë së orkideve. Normalisht, faza e zhvillimit të orkideve ndahet në 4 faza kryesore duke përfshirë: Fidanët, rritja e vrullshme, faza e para-lulëzimit dhe e lulëzimit.

Orkidet duan të lulëzojnë, ato duhet të kalojnë nëpër faza: fidane, rritje e fortë dhe para lulëzimit. Në këto faza, ju duhet të kujdeseni me kujdes për orkidet si në aspektin e ujitjes ashtu edhe të ushqyerjes dhe plehrave për orkide.

Në fazën e bimëve të shëndetshme të rritura, vetëm marrja e “sinjalit të lulëzimit” do të zgjojë automatikisht filizat e fjetura të luleve dhe orkidet do të lulëzojnë njëkohësisht dhe do të lëshojnë një aromë aromatike me ngjyra të shkëlqyera.karakteristikat e çdo lloji orkide.

Tham Khảo Thêm:  Cây Sâm đất và những bài thuốc đơn giản chữa bệnh.

Ushqyerja dhe plehrat për orkide për të stimuluar lulëzimin

Siç u përmend më lart, nevojitet vetëm faza e maturimit. Me “sinjalet e lulëzimit” të marra nga orkide përmes “përmbajtjes së plehrave”, sythat e fjetur të luleve do të zgjohen.

Gjatë fazës së lulëzimit të orkideve, sasia e NPK-së që zgjidhni duhet të jetë e arsyeshme. Në këtë fazë, përmbajtja e P (P) dhe e Kaliumit (K) duhet të jetë shumë më e lartë se përmbajtja e N (Azotit).

Lan është përgjegjës për zhvendosjen e sythave të luleve të fjetura të orkidës, duke ndihmuar orkidën të marrë sinjale për të lulëzuar, duke ndihmuar lulet të lulëzojnë në mënyrë më të barabartë dhe njëkohësisht.

Një shënim i vogël për ju, nëse faza e lulëzimit është e nevojshme me përmbajtje të lartë P dhe Kalium, në 3 fazat e mëparshme ju duhet të kujdeseni për orkidën me më shumë kujdes për sa i përket nevojave ushqyese për të siguruar që lulet kur lulëzojnë të jenë të bukura, të lulëzuara. dhe më të qëndrueshme në petalet.

A është vërtet e nevojshme drita për lulëzimin e orkideve?

Nëse dy kushtet e mësipërme thuhet se janë të nevojshme, elementi DRITË – DIEL është një kusht i mjaftueshëm për lulëzimin e orkideve. Nëse plotësohen vetëm dy kushtet e mësipërme, lulëzimi i orkideve arrin vetëm 50%. Gjëja më e rëndësishme për lulëzimin e orkideve është drita.

kadife-përvojë-dhembshuri

Sidoqoftë, mënyra e dritës (dielli) në orkide të ndryshme është krejtësisht e ndryshme. Ka orkide që kanë nevojë vetëm 30% – 40% për të stimuluar lulëzimin, ka orkide që kanë nevojë për 50% rrezet e diellit për të lulëzuar, dhe orkide që kanë nevojë për 70% ose edhe 100% rrezet e diellit për të stimuluar lulëzimin e tyre.

A po pyesni veten, “Pra, sa diell ka nevojë për të lulëzuar orkideja juaj?”. Mos u shqetësoni, Pho Agriculture do të zbulojë menjëherë një përvojë në mënyrë që të dini saktësisht se cilat orkide kanë nevojë për sa rreze dielli për të lulëzuar.

Konkretisht si më poshtë, me disa orkide tipike që kanë nevojë për një sasi minimale të dritës së diellit për të lulëzuar si p.sh.

+ Orkide kanë nevojë 30% rrezet e diellit për rritjen dhe lulëzimin e tyre

+ Lan Cattleya ka nevojë 50% rrezet e diellit për rritjen dhe lulëzimin e tyre

+ Lan Wanda, Denrobium, Sobralia, .. nevojë 70% ose 100% diell në lule.

Gjëja më e zakonshme që mund të kuptoni është se sasia e dritës që nevojitet për procesin e lulëzimit të orkideve është trashësia, forma dhe madhësia e gjetheve të të gjitha llojeve të orkideve: Orkidet kanë një pllakë gjethe të trashë dhe të gjerë. Ka nevojë për pak dritë dielli për rritje dhe lulëzimi. Në të kundërt, gjethet që janë më të gjata, më të holla dhe më të ngushta në gjerësi kanë nevojë për më shumë diell.

Tre faktorët e përmendur më sipër janë tre më të zakonshëm dhe më të lehtë për t’u përballuar. Përveç rasteve të mësipërme, ka edhe shumë faktorë të tjerë që pengojnë lulëzimin e orkideve.

Si të kujdeseni për gjethet e shëndetshme të orkidesë

kadife-përvojë-dhembshuri

Janë 3 gjëra që duhet t’i kushtoni vëmendje kur luani orkide janë: Gjethet, rrënjët dhe lulet e orkide. Nëse gjethet janë të shëndetshme, rrënjët janë të forta, lulet e orkidës së re lulëzojnë bukur.

Për gjethet e shëndetshme të orkidesë duhet të kujdesemi për 02 gjëra: Ushqimi për gjethet dhe parandalimi i sëmundjeve në gjethet e orkidesë.

Tham Khảo Thêm:  Cách bứng và chăm sóc cây mai mới bứng vào chậu

Ushqimi thelbësor për gjethe jeshile të lëmuara dhe të shëndetshme

Për të pasur një grup gjethesh të shëndetshme, duhet të siguroni mjaftueshëm lëndë ushqyese thelbësore për orkide. Siç u përmend më lart, faza e zhvillimit të orkideve kalon në katër faza kryesore.

Gjethet e orkidesë duhet të kujdesen që nga faza fillestare deri në fazën e lulëzimit. Në këtë fazë, plehrat që duhet të siguroni duhet të jenë plot me lëndë ushqyese si më poshtë: Azoti është vërtet thelbësor për zhvillimin e pjesëve dhe veçanërisht të gjetheve të orkideve.

Plehrat për orkide në treg sot ndahen në linja të tilla si: Plehrat me tretje të ngadaltë që përdoren për të vendosur në bazën e orkideve dhe plehrat gjethore – ujitje ose spërkatje për orkide.

Një përvojë e vogël për të ndihmuar gjethet e orkideve të jenë të shëndetshme, duhet t’i kushtoni vëmendje kushteve të mëposhtme:

+ Testoni për të parë nëse orkideja që po rritni është me të vërtetë “e përshtatshme” për pleh me lëshim të ngadaltë ose për aplikim me gjethe.

+ Nëse përdorni një test, është mirë që të mos testoni shumë plehra për një periudhë të shkurtër kohore, por të izoloni për të siguruar efektivitetin e secilit pleh që testoni.

+ Plehrat duhet të hollohen dhe ujiten në disa tufa. Absolutisht mos uji me përmbajtje të lartë me densitet të dendur lotimi do t’i bëjë orkide të helmuara me pleh.

+ Disa linja plehrash kanë të njëjtën përmbajtje NPK për të stimuluar zhvillimin e gjetheve, por disa orkide janë më të përshtatshme për këtë markë të plehrave NPK ose për këtë prodhues sesa tjetri. Kjo mund të jetë edhe për shkak të sasisë së aditivëve ose TE të shtuar nga prodhuesi në varietetin e orkideve.

Ju mund t’i referoheni llojeve pleh për orkide këtu: https://nongnghieppho.vn/collections/phan-bon

Shenjat e sëmundjes në gjethet e orkideve dhe si të kapërcehen

Sëmundja që shfaqet në gjethet e orkideve ka shumë manifestime dhe shumë lloje të ndryshme sëmundjesh. Disa sëmundje të zakonshme ose manifestime të sëmundjeve në gjethet e orkideve janë:

Fenomeni i gjetheve të buta dhe të rrudhura në orkide

kadife-përvojë-dhembshuri

Arsyeja: Shkaku i saktë i gjetheve të buta dhe të rrudhura janë rrënjët e sëmura të orkidesë. Sëmundja që shkakton rrënjë do të çojë në përthithje të dobët të ujit dhe në këtë mënyrë i bën gjethet të buta dhe të rrudhura.

Si të rregulloni: Hiqni orkidet nga vazot, krasitni rrënjët e kalbura ose të dëmtuara. Vazhdoni të spërkatni rrënjën me squfur dhe vendoseni në një qese najloni. Më pas, vendosini në një vend të freskët derisa të kthehen rrënjët, pastaj vazhdoni të vendosni përsëri orkide në tenxhere.

Fenomeni i djegies së majave të gjetheve të orkidës

kadife-përvojë-dhembshuri

Arsyeja: Shkaku kryesor i këtij rasti përfshin dy arsye: Plehërimin me shumë pleh ose sasinë e kripës së mbetur në tenxhere pas plehërimit.

Si të rregulloni: Në rastin e parë duhet të zvogëlojmë sasinë e plehut dhe ta hollojmë shumë mirë plehun. Në rastin e dytë, ne vazhdojmë të përdorim kripën EPSOL SALT (MgSO4) të përzier me 1 lugë gjelle për 1 gallon ujë (~3,8 litra ujë) dhe e ujitim tërësisht në tenxheren e orkideve, duke kulluar ujin e pastër në tenxhere dhe më pas e kullojmë. . Kjo duhet të bëhet një herë në muaj për të shmangur grumbullimin e kripës në tenxhere.

Fenomeni i gjetheve të orkideve me njolla të zeza ose njolla unazore

kadife-përvojë-dhembshuri

Arsyeja: Shkaku kryesor i këtij rasti përfshin dy arsye: Ndryshimi i papritur i kushteve mjedisore bën që bakteret dhe kërpudhat të shfaqen fort dhe arsyeja e dytë është virusi.

Tham Khảo Thêm:  Những lưu ý khi trồng rau sạch đô thị

Si të rregulloni: Për rastet e shkaktuara nga kërpudhat, mund të blini ilaçe antifungale ose pastrues myku si: Benlate (benomyl), Daconil ose linja pastrimi DONA AR 200S, .. Nëse sëmundjet e gjetheve shkaktohen vetëm nga viruset Si ta shkatërroni atë orkide për të shmangur infektimin e të tjerëve orkide.

Fenomeni i rënies së gjetheve në orkide

Arsyeja: Gjethja në orkide është zakonisht për shkak të gjetheve të vjetra, mungesës së ujit ose orkideve që nuk kanë llamba të vjetra.

Si të rregulloni: Rënia e gjetheve të vjetra është normale, nuk keni nevojë të shqetësoheni në këtë rast. Në rast të mungesës së ujit, zhardhokët e vjetër nuk janë të vjetër, sepse llambat e vjetra janë rezervuarët e ujit. Nëse ka mungesë uji, llamba të reja do të thithin ujin nga llambat e vjetra, duke bërë që gjethet të bien.

kadife-përvojë-dhembshuri

Cilat lloje të mediave për rritjen e orkideve janë të përshtatshme për orkide?

Mjeti i rritjes së orkideve tani po studiohet dhe aplikohet për rritjen e orkideve në masë.

Mjetet më të përdorura për rritjen e orkideve sot përfshijnë: lëvoren e pishës, myshkun e butë të çilit, qymyr druri, lëvozhgën e kikirikut, lëvozhgën e kokosit – kokosit, peletat terrakote (zhavorr i lehtë), ..

kadife-përvojë-dhembshuri

Çdo lloj mediumi për rritjen e orkideve ka avantazhe dhe disavantazhe të ndryshme, të përshtatshme për lloje të ndryshme orkide për shkak të karakteristikave specifike strukturore. Normalisht, ju duhet të zgjidhni mjedisin e rritjes së orkideve sipas kritereve të mëposhtme:

+ A është i mirë kapaciteti i ajrosjes së nënshtresës?

+ A është e mirë aftësia për të mbajtur ujin dhe për të rregulluar ujin e rritjes së orkideve?

+ Struktura poroze dhe dendësia e vrimave të ajrit të mediumit të rritjes së orkideve.

Nëse mjedisi i rritjes së orkideve është i rëndësishëm për orkide, po aq të rëndësishme janë edhe tenxheret e orkideve. Aktualisht, tregu ka shumë lloje vazosh orkide për shitje për lojtarët e orkideve që mund të zgjedhin, duke përfshirë: Enë plastike për orkide, enë druri për orkide, enë terrakote për orkide,… Çdo lloj materiali ka karakteristikat e veta Përparësitë janë të ndryshme dhe të përshtatshme për çdo karakteristikë dhe rrënjë të orkidës.

Më së shpeshti, kultivuesit e orkideve zgjedhin tenxhere orkide sipas kritereve të mëposhtme:

+ Enë plastike për orkide: Më të lira, më të lehta dhe më kompakte. Megjithatë, frymëmarrja dhe estetika nuk janë të larta. Sidomos për orkide të rralla.

+ Enë terrakote: Enë terrakote kanë mbajtje të mirë lagështie, estetikë mesatare. Por disavantazhi më i madh i tenxhereve terrakote është depozitimi i kripës në tenxhere, tenxheret me terrakote janë shumë të brishta, kështu që në varësi të llojit të orkidesë duhet të zgjidhni në përputhje me rrethanat.

+ Tenxhere druri për orkide: Kjo lloj tenxhere ka avantazhin më të madh që është ajrimi, estetika jashtëzakonisht e lartë, luksi dhe i përshtatshëm për shumë lloje orkidesh. Disavantazhi më i madh është se materiali i drurit do të kalbet lehtësisht me drurë me cilësi të ulët ose mesatare.

City Agriculture sapo ka zbuluar “eksperiencën më të mirë të kujdesit për orkide” ekskluzivisht për “besimtarët” e orkideve, duke shpresuar se artikulli i sotëm do t’i shtohet ” manualit tuaj për rritjen e orkideve”. Ju uroj të keni një kopsht të mirë orkide!

Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me rritjen e orkideve në shtëpi, mos hezitoni të kontaktoni faqen e internetit: nonngnghieppho.vn ose telefononi direkt në Hotline: 0963065386 për një konsultë plotësisht falas.Cảm ơn bạn đã đọc bài viết NHỮNG KINH NGHIỆM CHĂM SÓC HOA LAN CHUẨN NHẤT . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

© 2023 Cakhia TV - WordPress Theme by WPEnjoy