Lịch bón phân cho cây mai vàng chi tiết theo từng tháng

Orari i detajuar i plehrave për pemët e kajsisë së verdhë sipas muajve

Për të pasur një pemë kajsie me lule të bollshme pikërisht në Vitin e Ri, pema duhet të kujdeset mirë gjatë gjithë vitit, veçanërisht pemës duhet t’i sigurohet ushqimi i duhur. Në këtë artikull, Rruga Bujqësore do të ndajë me ju kalendarin fekondoni pemët e kajsisë së verdhë Detajet sipas muajit, qëndroni të sintonizuar.

A. Teknikat e mbjelljes – shumimi i pemëve të kajsisë së verdhë

lich-bon-phan-cay-mai-theo-tung-thang

1. Koha për të mbjellë pemë kajsie të verdha

Pemët e kajsisë së verdhë mund të mbillen gjatë gjithë vitit, por është më mirë të mbillni farat në muajin e dytë hënor.Në këtë kohë, farat e kajsisë sapo janë pjekur, mund t’i sillni për t’u mbjellë menjëherë pa asnjë kohë përpunimi ose ruajtjeje.

Për pemët e kajsisë në vazo, ju zgjidhni kohën nga fundi i tetorit të kalendarit hënor të vitit të kaluar deri në shkurt të kalendarit hënor të vitit pasardhëskjo është koha e duhur që bima të formojë kallo dhe të rritë filiza të rinj.

Kur mbillni pemë kajsie të verdha, duhet të siguroheni që bima të marrë të paktën 6 orë dritë në ditë. Sepse nëse bima nuk merr dritë të mjaftueshme, bima do të rritet keq, do të lulëzojë pak ose mund të mos lulëzojë fare.

Pemët e kajsisë së verdhë preferojnë klimë të nxehtë dhe të lagësht, temperatura optimale për zhvillimin e kajsisë së verdhë është rreth 25 – 30 gradë Celsius, por pema ende mund të tolerojë temperatura më të larta për shumë ditë dhe muaj, megjithatë pema do të rritet keq në mot të ftohtë nën 10 gradë. Celsius.

2. Tokë për rritjen e kajsive

Pemët e kajsisë së verdhë nuk janë të kujdesshme për tokën, ju mund të rritni kajsi në tokë ranore, argjilë të përzier, tokë aluviale, tokë të kuqe bazalt… Por kur mbillni vazo, për të shmangur bimët e ngopura me ujë, duhet t’i përzieni ato me media poroze për të ndihmuar në frymëmarrje, për të mbajtur lagështinë dhe për të kulluar mirë si: Koko torfe, lëvore orizi, perlitin

Por për lehtësi, nuk keni nevojë të përzieni në mënyrë të ndërlikuar, mund të përdorni toka të pastra të specializuara për rritjen e kajsisë si: Tribat tokë e pastër e specializuar për pemët e kajsisë, Tokë organike e pastër e specializuar në lule – Sfarm dekorativ

3. Mbjellja ose shumimi

Pemët e kajsisë së verdhë shumohen me metodat e mbjelljes së farave, shartimit, prerjeve dhe prerjeve.

a. Mbjellja e farave të pemës së kajsisë

Mund të mbillni fara në shkurt ose në fund të shtatorit, nëse mbillni fara në shtator, nga maji deri në qershor duhet të mblidhni fara të mira. Mjete mbjellëse që mund të përdorni Sfarm media çerdhe ose përzihet në raport 3 tokë e pastër : 3 vermikompost : 2 substrate koko torfe : 2 lëvore.

sow-hat-cay-mai-vang

Një tenxhere me diametër rreth 12cm – 15cm mbillni 1-2 fara, pas mbjelljes mbuloni me tokë 4cm – 5cm të trashë, duke ujitur. Pas rreth 3 muajsh mbjellje, në pranverë, ju i sillni fidanët në vazo.

Tham Khảo Thêm:  11 loại rau củ quả thích hợp trồng trong tháng 3,4 và 5

b. Shartimi i degëve

Shartimi është metoda më e zakonshme e shumimit të pemëve të kajsisë. Ju zgjidhni një kërcell të shartuar që është një farë e mirë, pastaj e shartoni atë në një pemë pjeshke ose kumbulle. Koha më e mirë për të transplantuar pemët e kajsisë është rreth gusht-shtator.

Shartimi që zgjidhni është një degë dhjamore që ka një kohë rritjeje më shumë se 1 vit dhe më pas qërohet sythi. Zgjidhni një pemë kumbulle ose pjeshke mbi 10 cm të gjatë, priteni lëvoren si nënshartesa në formë T-je, preni shartim, futeni në prizë dhe lidhni.

gep-pikante-mai-vang

Pas 30 ditësh nga shartimi, hiqeni kravatën, nëse shartimi është ende i gjelbër, shartimi është i suksesshëm, nëse shartimi është i thatë, shartimi është i pasuksesshëm dhe duhet ri-shartuar. Nëse keni shartuar me sukses, duhet të keni kujdes që të mos lini rrezet e diellit të shkëlqejnë mbi shartën e gjallë.

Në dimër, ju duhet të mbuloni për të parandaluar që era e thatë e dimrit të ndikojë në rrënjë dhe fidaneve të shartuar. Kur të vijë pranvera, vazhdoni të prisni pjesën e sipërme të shartesës, 1 cm larg nga shartimi për të përshpejtuar rritjen.

c. Prerje

Prerjet janë një mënyrë e thjeshtë dhe e lehtë për të shumuar pemët e kajsisë. Koha e duhur për prerje është fillimi i pranverës dhe fundi i vjeshtës.

Fillimisht, ju zgjidhni një degë të shëndetshme që rritet 1 vit, prisni degë 12 cm – 15 cm të gjata si copa dhe më pas zhytni ato në një pleh stimulues të rrënjëve si p.sh. N3M, Trimix B1, Pluhur për rrënjosje…në 15 minuta.

mbani vigjilent

Më pas futeni direkt në tokë të lagësht ose në mjedisin e fidanishtes Sfarm, mbulojeni me dhe, duke lënë të ekspozuar nga toka vetëm një syth rreth 23 cm të lartë. Pasi të keni mbjellë degët, ujitini ato tërësisht, kushtojini kujdes hijeve që të mos shkëlqejë dielli drejtpërdrejt.

Në dimër, kushtojini vëmendje mbulimit dhe mbajtjes së pemës me lagështi. Vetëm në pranverën e vitit të tretë mund të mbillet në një tenxhere. Shkalla e mbijetesës së copave varet mjaft nga speciet e kajsisë, për shembull, shkalla e mbijetesës së kajsisë me lule të bardhë është më e lartë se speciet e tjera, speciet e tjera kanë shkallën më të lartë të mbijetesës prej 30%.

d. Marcotting

Krahasuar me prerjet, metoda e degëzimit është më e thjeshtë dhe shkalla e mbijetesës është më e lartë. Nxjerrja e degëve të pemës së kajsisë së verdhë zakonisht kryhet në pranverë. Së pari, ju zgjidhni një pemë që rritet 1-2 vjeç, ngjeshni tokën në prerje.

supë pikante

Gjatë nxjerrjes, duhet t’i kushtoni vëmendje për të siguruar që toka të jetë mjaft e lagësht në vendin e prerjes, jo shumë e lagësht. Nëse prisni degët e pemës së kajsisë në pranverë, zakonisht në verë degët do të zënë rrënjë.

B. Orari i detajuar i plehërimit për pemët e kajsisë së verdhë sipas muajve

Kalendari fekondoni pemët e kajsisë së verdhë Mund ta ndani në 2 faza, fazën e rikuperimit dhe rritjes nga janari deri në qershor të kalendarit hënor, fazën e formimit, edukimit dhe diferencimit të filizave të luleve nga korriku deri në dhjetor të kalendarit hënor.

Tham Khảo Thêm:  25 loại cây trồng trong nhà cải thiện không gian sống

lich-bon-phan-cay-mai-theo-tung-thang

1. Periudha e rikuperimit dhe rritjes nga janari deri në qershor të kalendarit hënor

Pasi të luani Tet, ju duhet ta çoni tenxheren me kajsi në oborr ku është me hije dhe me ajër, por jo në rrezet e diellit direkte sepse do të djegë gjethet. Më pas, ju krasitni të gjitha lulet dhe frutat sa më shpejt të jetë e mundur, duke lënë vetëm disa gjethe të reja që pema të marrë frymë.

Rreth datës 15 të muajit të parë hënor, nëse pema e kajsisë është përsëri e mirë, atëherë vazhdoni të bini dhe të ngordhni duke prerë 30% të degëve që dalin jashtë, një vit më vonë këto degë rriten mjaftueshëm për të qenë të bukura. Më pas, ju vazhdoni të ndryshoni tokën për pemët e kajsisë.

Pas zëvendësimit të tokës për pemët e kajsisë, për të përgatitur lëndë ushqyese të mjaftueshme që pema të rritet, ju përdorni plehra organikë të kalbur si p.sh. proteina e peshkut, tortë me ujë… një kombinim i plehrave kimike me përmbajtje të lartë proteinash si p.sh 30-15-10, 30-10-10

Përveç kësaj, mund të shtoni plehra organike si p.sh tableta vermikomposti, jashtëqitjet e tortës me vaj, jakë pule, Pleh organik i lidhur me shpinë, Ngritës dinamik… në kohën e plehrave për të shtuar organike, mbajeni tokën me lagështi.

Rreth muajit të gjashtë dhe të shtatë hënor, në mënyrë që sythat sqetullor të formojnë sytha lulesh, është e nevojshme të zvogëlohet sasia e plehut azotik, të përdoret vetëm një sasi e vogël për të mbajtur ekuilibrin ushqyes të bimës dhe është mirë që të mos përdoret. plehra inorganike më.

Në mënyrë që pemët e kajsisë të formojnë sytha të mirë, duhet të rrisni sasinë e fosforit duke lëruar lehtë sipërfaqen e tokës dhe duke aplikuar plehra organikë. Ngritës dinamik është më e mira, të përzihet me pleh mikrobial fosfat dhe më pas të mbushet me tokë për të promovuar efikasitetin më të lartë.

2. Formimi dhe zhvillimi i sythave të luleve (korrik deri në tetor të kalendarit hënor)

Në këtë fazë, pema ka ndaluar së rrituri, gjethet janë plakur dhe është faza e zhvillimit të sythave të luleve të kajsive, por ajo bie në kohën e shiut të dendur, lagështisë së lartë, kështu që myku, myshku rriten lehtë, vazot janë të lehta. për të mbjellë.mbytje me ujë, kështu që ju duhet të kontrolloni rregullisht tenxheren.

Gjatë kësaj periudhe, duhet të përpiqeni të ruani, ta mbani kompletin me të vërtetë jeshil për të ndihmuar që procesi i fotosintezës së bimës të jetë i favorshëm, sythat e luleve të zhvillohen më plotësisht, të ndihmojnë bimët të lulëzojnë njëkohësisht në Tet.

Me kajsi të vjetra, por sythat janë ende pak më të vegjël se zakonisht, këto janë pemët që mund të mos lulëzojnë në kohë për Tet. Në këtë pikë, ju vazhdoni të fekondoni me pleh 10-55-10, 6-30-30… përdoret periodikisht 15-20 ditë/kohë.

Nëse gjethet e verdha të kajsisë janë gati të bien, dhe sythat janë mjaft të mëdhenj, lulet e kajsisë do të lulëzojnë para Tet. Në këtë rast përdorni një pleh me përmbajtje të lartë azoti si p.sh pleh ure, 30-10-10, 30-15-10… për të parandaluar lulëzimin e vonë të kajsisë, ujitet periodikisht 15-20 ditë/herë.

Duhet të keni parasysh se gjatë kësaj periudhe duhet të përzieni pleh të holluar, doza është vetëm rreth ½ e dozës së rekomanduar në paketim dhe përdorimi një herë në 2 javë është në rregull.

Tham Khảo Thêm:  Trồng ngay 5 loại rau quả thông dụng cho gia đình

3. Nga mesi i tetorit deri në fund të nëntorit të kalendarit hënor

Nga fillimi i tetorit ose më së voni në mes të tetorit, plehrat duhet të aplikohen për nesër. Në këtë kohë, duhet të përdorni plehra inorganike për të pasur një efekt të mirë.

Në këtë fazë, ju përdorni plehra me përmbajtje të lartë fosfori dhe kaliumi, mund të përdorni 10-55-10, 6-30-30, koka e buallit 901… përdoret në mënyrë periodike çdo 7 ditë. Përveç kësaj, ju kombinoni përdorimin e plehrave origjinale si p.sh vermikompost, Ngritës dinamik për shtimin organik të bimëve.

4. Fillimi i dhjetorit

Kryeni hapat e mëposhtëm në të njëjtën kohë: pleh per neser – lotim – vjelja e gjetheve të kajsisë. Kur bëhet fjalë për fillimin e muajit të 12-të hënor, duhet të vëzhgoni motin dhe sythat e luleve të kajsisë për të vlerësuar kohën për të mbledhur gjethet e kajsisë.

Kjo është një fazë e rëndësishme që përcakton nëse lulet e kajsisë do të lulëzojnë ditën e Vitit të Ri apo jo. Nëse rreth muajit 7-12 hënor, shihni se gjethja e kajsisë duket se po zbehet, sythi i madh i luleve femërore ka të ngjarë të shpërthejë mbulesën e tij të mëndafshtë dhe të lulëzojë në 3-4 ditët e ardhshme, pastaj zgjidhni gjethen e kajsisë në datën 18 – Dita e 20-të dhe ndaloni. ujitur atë ditë.

Gjithashtu, përdorni pleh ure, 20-20-20 + TE Përzieni me ujë për të ujitur bimët për të stimuluar bimën të prodhojë më shumë gjethe. Kur bima ka gjethe të reja, lëndët ushqyese përqendrohen në ushqimin e gjetheve, ajo do të kufizohet në sytha dhe lulet do të lulëzojnë disa ditë më vonë.

Nëse pema e kajsisë tregon shenja të lulëzimit të hershëm, përdorni një leckë të zezë për të mbuluar pemën e kajsisë. Përdorni gërshërë për të krasitur gjethet e reja nëse bima tregon shumë gjethe. Rreth datës 23 dhjetor të kalendarit hënor, hiqni perden dhe lëreni bimën të rritet normalisht. Në këtë fazë, nuk ka më nevojë të krasitni gjethet e reja.

Shiko me shume: Si të rritet kajsia e verdhë

Shiko me shume: Si të stimuloni lulëzimin e kajsisë të lulëzojë?

Shiko me shume: Si të kujdesemi për kajsitë e verdha para Tet

Shiko me shume: Koha për të mbledhur gjethet e kajsisë për Tet 2022

Më sipër është një plan i detajuar plehërimi për pemët e kajsisë së verdhë muaj pas muaji që pemët e kajsisë të lulëzojnë pikërisht në Tet. Pho Agriculture ju uron të keni vazo me lule kajsi pikërisht këtë Tet.


Rruga Bujqësore – një zinxhir dyqanesh të specializuara në furnizimin me materiale për rritjen e perimeve dhe luleve zbukuruese në shtëpi me më shumë se 1000+ produkte.

➤ Faqja e internetit: https://nongnghieppho.vn/

➤ Linja telefonike: 0865 399 086Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Lịch bón phân cho cây mai vàng chi tiết theo từng tháng . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

© 2023 Cakhia TV - WordPress Theme by WPEnjoy