Đất mặn – Thách thức và cơ hội cho người nông dân Việt Nam

I. Hyrje në tokën e kripur: përkufizimi, shkaqet, karakteristikat, shpërndarja

Toka e kripur është një lloj toke me përmbajtje të lartë kripërash të tretshme në tretësirën e tokës ose në sipërfaqen e koloidit të tokës, e cila ndikon negativisht në rritjen dhe zhvillimin e bimëve. Nga pikëpamja bujqësore, tokat e kripura janë toka me përçueshmëri elektrike më të madhe se 4 dS/m në 25°C (Richards 1954) ekuivalente me një përqendrim të kripës së tretur prej rreth 2,56 ‰ (llogaritja e zakonshme në Vietnam). Përveç kësaj, ekziston një përkufizim më i përdorur për tokën e kripur: tokë që përmban shumë kripëra të tretshme (1 – 1,5% ose më shumë). Kripërat e zakonshme të tretshme në tokën e kripur janë NaCl, Na2SO4, CaCl2, CaSO4, MgCl2, NaHCO3…

1. Shkaku i formimit të tokës së kripur mund të jetë për shkak të faktorëve natyrorë ose aktiviteteve njerëzore. Elementet natyrore përfshijnë:

  • Uji i detit depërton në zonat bregdetare ose zonat e ulëta të shkaktuara nga baticat, dallgët ose musonet verilindore. Uji i detit mbart kripëra dhe ose vendoset në sipërfaqe ose depërton në nëntokë.
  • Uji i kripur nëntokësor vjen nga uji i detit ose nga shtresat e shkëmbinjve të kripur në tokë. Ky ujë nëntokësor mund të depërtojë në sipërfaqe përmes çarjeve ose puseve dhe të formojë toka të kripura.
  • Avullimi i tepërt i ujit nga sipërfaqja e tokës për shkak të klimës së thatë ose mungesës së ujit për vaditje. Ndërsa uji avullohet, kripa bllokohet në sipërfaqe ose në poret e tokës.

Faktorët e shkaktuar nga njeriu përfshijnë:

  • Përdorimi i tepërt i ujërave nëntokësore ose lumenjve për ujitjen e të korrave. Kjo redukton nivelet e ujërave nëntokësore ose të lumenjve dhe lejon që uji i detit të depërtojë më tej në brendësi.
  • Përdorimi i tepërt i plehrave inorganike ose spërkatja me pesticide që përmbajnë kripë. Kjo rrit përmbajtjen e kripës në tokë dhe shkakton kripëzim të tokës. Disa lloje të plehrave inorganike që përmbajnë kripë janë: pleh ure, pleh klorur kaliumi, pleh sulfat kaliumi, pleh sulfat amonium… Disa pesticide që përmbajnë kripë janë: herbicide paraquat, fungicidet mancozeb, malathionworm, insekticide.
  • Zbatimi i projekteve të pastrimit të tokës për ndërtimin e objekteve urbane, turizmit, fushave të golfit, etj. Kjo humbet tokën e punueshme tradicionale të fermerëve dhe zvogëlon aftësinë e tyre për të qenë të vetë-mjaftueshëm në paga. reale. Përveç kësaj, këto ndërtime mund të ndotin edhe mjedisin dhe të rrisin rrezikun e depërtimit të ujërave të kripura për zonat përreth.

2. Karakteristikat e tokës së kripur janë:

Përbërës të rëndë mekanikë, shkallë e lartë argjile: 50%-60%. Përmban shumë kripëra të tretshme: NaCl, Na2SO4. Reaksion neutral ose pak alkalik.
Humus i varfër, proteina e varfër. Aktivitet i dobët mikrobik.

3. Shpërndarja e tokës së kripur:

Tokat e kripura janë të zakonshme në zonat bregdetare ose zonat e ulëta me klimë të thatë ose musone tropikale. Sipas vlerësimeve të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), sipërfaqja e tokës së kripur në botë është rreth 831 milionë hektarë, që përbën rreth 6% të totalit të tokës së punueshme. Vendet me sipërfaqen më të madhe të tokës së kripur janë: Kina (100 milionë hektarë), Australia (84 milionë hektarë), SHBA (46 milionë hektarë), Pakistani (39 milionë hektarë), Irani (25 milionë hektarë). .

Tham Khảo Thêm:  11 ý tưởng trồng cây thảo mộc trong nhà phố (phần 2)

Në Vietnam, sipërfaqja e tokës së kripur është rreth 1.2 milion ha, duke zënë rreth 3.6% të totalit të tokës së punueshme. Toka e kripur është e përqendruar kryesisht në provincat bregdetare nga Quang Ninh në Kien Giang dhe provincat e Deltës së Mekong. Në të cilat, provincat me sipërfaqen më të madhe të tokës së kripur janë: Kien Giang (200 mijë ha), Bac Lieu (150 mijë ha), Ca Mau (140 mijë ha), Soc Trang (120 mijë ha), Tra Vinh. (100 mijë ha) mijë hektarë)…

II. Efektet e tokës së kripur në të mbjellat dhe fermerët

Tokat e kripura shkaktojnë dëme të mëdha për të korrat dhe fermerët, duke përfshirë:

  • Shkaktimi i thatësirës fiziologjike për bimët: Ky është një fenomen në të cilin bimët nuk mund të thithin mjaftueshëm ujë dhe lëndë ushqyese nga toka sepse presioni osmotik i tretësirës së tokës është më i lartë se presioni osmotik i rrënjëve. Në atë kohë, bimët do të humbasin ujin, do të thahen, gjethet e verdha dhe do të humbasin frutat. Përveç kësaj, kripa gjithashtu pengon sintezën e citokininës – një hormon që stimulon ndarjen e qelizave dhe rritjen e bimëve.
  • Pengon rritjen e bimëve: Ky është fenomeni i rritjes së ngadaltë të bimëve, më pak të shëndetshme, me lartësi dhe peshë më të ulët se normalja. Arsyeja është se kripa ndikon në transportin dhe shpërndarjen e substancave anabolike në qarkun libe të bimës, si dhe prish përshkueshmërinë e membranës qelizore. Kripa gjithashtu zvogëlon aktivitetin e enzimave të rëndësishme në fiziologjinë e bimëve.
  • Rendimenti dhe cilësia e reduktuar e kulturave: Kjo është pasojë e drejtpërdrejtë e thatësirës fiziologjike dhe e ngadalësimit të rritjes për shkak të tokës së kripur. Bimët do të japin më pak fruta, fruta të vegjël, më pak ushqim, të ndjeshëm ndaj sulmit nga dëmtuesit. Sipas vlerësimeve të FAO-s, tokat e kripura reduktojnë rendimentet e orizit me rreth 50% dhe kulturat e tjera me 30%.
  • Ndikimi në të ardhurat dhe jetën e fermerëve: Kjo është një pasojë indirekte e dëmtimit të të korrave nga tokat e kripura. Fermerët do të humbasin burimin e tyre kryesor të të ardhurave nga prodhimi bujqësor, do të duhet të shpenzojnë më shumë për blerjen e plehrave, pesticideve, ujit për vaditje… Fermerët mund të humbasin edhe tokën e tyre të punueshme për shkak të pastrimit ose pastrimit.kripëzimit. Kjo redukton vetë-mjaftueshmërinë ushqimore dhe përmirëson jetën e fermerëve. Fermerëve mund t’u duhet të migrojnë në zona të tjera për të gjetur punë ose për të investuar në kultura të tjera me vlerë të lartë ekonomike, por edhe me rrezik të lartë. Fermerët gjithashtu përballen me vështirësi sociale, kulturore dhe mjedisore kur u duhet të përshtaten me ndryshimet e shkaktuara nga tokat e kripura.

III. Masat për përmirësimin dhe përdorimin e tokës së kripur

Toka e kripur është tokë e vështirë për t’u kultivuar sepse përmban shumë kripëra të tretshme që ndikojnë në rritjen dhe zhvillimin e bimëve. Megjithatë, tokat e kripura mund të përmirësohen dhe të përdoren në mënyrë efektive në bujqësi nëse zbatohen masat e duhura. Më poshtë janë disa masa të zakonshme për të përmirësuar dhe përdorur tokën e kripur:

Masat e ujitjes: Kjo është një masë për të larë ujin e kripur me ujë shiu ose ujin e vaditjes me përqendrim të ulët të kripës, parandalimin e hyrjes së ujit të detit me argjinaturë, ndërtimin e një sistemi të arsyeshëm vaditjeje dhe kanalesh. Kjo metodë ndihmon në largimin e kripës së tepërt nga toka, përmirëson vetitë fizike dhe kimike të tokës dhe lehtëson thithjen e ujit dhe lëndëve ushqyese nga bimët.

Tham Khảo Thêm:  Trồng su hào tại nhà, 2 tháng là có củ ăn.

Metodat e gëlqeres: Kjo është një masë për të reduktuar alkalinitetin e tokave të kripura, për të përmirësuar strukturën dhe kullimin e tokës dhe për të ndihmuar bimët të tolerojnë kripën. Gëlqerja ka efektin e neutralizimit të joneve alkaline si Na+, K+, Mg2+, Ca2+ në tokë, duke ndihmuar në çlirimin e joneve ushqyese si P, K, Zn… Gëlqere gjithashtu ndihmon në grumbullimin e grimcave të argjilës në tokë në blloqe më të mëdha. sipërfaqja e ekspozuar ndaj kripës dhe rrit kullimin e ujit.

Metoda e kultivimit: Kjo është një masë për të shfrytëzuar potencialin e tokës së kripur për të rritur kultura me tolerancë të lartë ndaj kripës, për të mbjellë kultura ushqimore dhe kultura industriale dhe për të aplikuar teknika të përshtatshme bujqësore. Kjo masë ndihmon për të përfituar nga përfitimet nga toka e kripur, për të krijuar produkte me vlerë të lartë ekonomike, për të kontribuar në mbrojtjen e mjedisit dhe për t’iu përgjigjur ndryshimeve klimatike. Disa kultura me tolerancë të lartë ndaj kripës janë: orizi, kasava, patatja e ëmbël, spinaqi me ujë, perimet kryqëzore, kokosi, frutat e dragoit… Disa teknika të përshtatshme të bujqësisë janë: rritja e thellësisë së fushës, ulja e shkallës së rritjes së mjaltit, rritja e sasisë organike. plehra, dhe aplikoni plehra inorganike që përmbajnë kalium dhe kalcium.

IV. Bimë të përshtatshme për toka të kripura

Tokë e kripur është një sfidë e madhe për bujqësinë, sepse kripa ndikon në përthithjen e ujit dhe të lëndëve ushqyese nga bimët, duke shkaktuar thatësirë ​​fiziologjike, ngadalësimin e rritjes dhe reduktimin e rendimentit. Megjithatë, jo të gjitha kulturat janë të ndjeshme ndaj kripës. Ka lloje Bimë me tolerancë të lartë ndaj kripës, mund të jetojë dhe të rritet mirë në tokat e kripura. Këtu janë disa bimë që janë të përshtatshme për tokë të kripur:

Grupi i kulturave ushqimore: Ky është një grup bimësh që ofrojnë burimin kryesor të ushqimit për njerëzit. Disa kultura ushqimore që mund të rriten në toka të kripura janë: orizi, kasava, patatja e ëmbël, spinaqi me ujë, perimet kryqe tolerante ndaj kripës… Sipas vlerësimeve të FAO-s, rreth 20% e sipërfaqes së orizit në botë është e prekur nga kripa. Prandaj, zhvillimi i varieteteve të orizit tolerante ndaj kripës është shumë i rëndësishëm për të garantuar sigurinë ushqimore.

Grupi i impianteve industriale: Ky është një grup bimësh që ofrojnë lëndë të para për industri të ndryshme. Disa bimë industriale që mund të rriten në tokë të kripur janë: pema e kokosit, pema frutore e dragoit, pema e karobës, selvia rezistente ndaj kripës… Këto pemë kanë vlerë të lartë ekonomike dhe mund të krijojnë shumë produkte të ndryshme si vaji i kokosit, mishi i kokosit, gjethet e kokosit, frutat e dragoit, farat e karobit, druri i selvisë… Këto pemë gjithashtu mbrojnë tokën nga erozioni dhe ruajnë lagështinë.

Grup pemësh frutore: Ky është një grup bimësh që ofrojnë një burim vitaminash dhe mineralesh për njerëzit. Disa pemë frutore që mund të rriten në tokë të kripur janë: portokalli, mandarina, grejpfruti, mango, gujava, rrushi dhe shega tolerante ndaj kripës, rezistenca dhe shëndeti i njeriut. Këto bimë gjithashtu mund të dekorojnë kopshtin e shtëpisë më të gjelbër dhe më të bukur.

V. Vështirësitë dhe perspektivat e industrisë bujqësore të Vietnamit në tokat e kripura

Toka e kripur shkakton shumë vështirësi për bujqësinë, si p.sh.

Vështirësi në burimet ujore: Tokave të kripura shpesh u mungon uji i freskët për shkak të depërtimit të ujit të detit në kontinent, veçanërisht në sezonin e thatë. Uji i detit jo vetëm që rrit kripësinë e tokës, por gjithashtu ul cilësinë e ujërave nëntokësore dhe sipërfaqësore. Burimet e kufizuara të ujërave të ëmbla e bëjnë të vështirë ujitjen e të mbjellave.

Tham Khảo Thêm:  Tại sao nên sử dụng phân trùn quế để phục hồi cây kiểng sau Tết?

Vështirësi në cilësinë e tokës: Tokë e kripur me alkalinitet të lartë, strukturë e dobët e tokës, kullim i dobët, kapacitet të ulët mbajtës lagështie. Kripa në tokë zvogëlon aktivitetin e joneve të lëndëve ushqyese si azoti, fosfori, kaliumi … duke ulur aftësinë për të siguruar lëndë ushqyese për bimët. Kripa gjithashtu pengon aktivitetin e mikroorganizmave të dobishëm në tokë.

Vështirësi me bimët: Shumica e bimëve nuk e tolerojnë kripën, vetëm disa bimë kanë tolerancë të lartë ndaj kripës si kokosi, fruti i dragoit, karobi… Bimët që hasin kripë do të pësojnë dështim fiziologjik, vyshkje, gjethe të verdha etj. rritje të ngadaltë, rendiment dhe cilësi të reduktuar.

Për të zgjidhur vështirësitë gjatë rritjes së të lashtave në tokë të kripur, mund të aplikohen zgjidhjet e mëposhtme:

Zgjidhjet e ujitjes: Kjo është një zgjidhje për të larë kripën me ujë të freskët nga burime të tilla si lumenj, kanale, rezervuarë… ose me ujë shiu. Kjo zgjidhje ndihmon në largimin e kripës së tepërt nga toka, përmirëson cilësinë e tokës dhe ujit dhe u lejon bimëve të thithin ujin dhe lëndët ushqyese. Megjithatë, kjo zgjidhje kërkon një burim uji të freskët të sasisë dhe cilësisë së mjaftueshme, si dhe një sistem të përshtatshëm vaditjeje.

Zgjidhjet biologjike: Kjo është një zgjidhje për të përzgjedhur kulturat me tolerancë të lartë ndaj kripës, të përshtatshme për kushtet e tokës dhe shijet e konsumatorit. Kjo zgjidhje ndihmon në shfrytëzimin e potencialit të tokës së kripur, krijimin e produkteve me vlerë të lartë ekonomike, si dhe mbrojtjen e biodiversitetit. Megjithatë, kjo zgjidhje kërkon kërkime dhe mbarështim të varieteteve të reja të bimëve, si dhe mbështetje teknike dhe financiare për fermerët.

Zgjidhja e rrotullimit të të korrave: Kjo është një zgjidhje për të ndryshuar të korrat sipas stinës ose stinës, në varësi të kripës së tokës dhe kërkesës së tregut. Kjo zgjidhje ndihmon në rritjen e efikasitetit të përdorimit të tokës, uljen e presionit mbi të korrat, si dhe parandalimin e dëmtuesve. Megjithatë, kjo zgjidhje kërkon monitorim dhe monitorim të vazhdueshëm të kripësisë së tokës, si dhe një plan të arsyeshëm bujqësor.

Zgjidhje kimike: Kjo është një zgjidhje për përdorimin e substancave kimike për të rregulluar pH-në e tokës, për të zvogëluar alkalinitetin e kripërave, si dhe për të plotësuar lëndët ushqyese të mangëta për bimët. Kjo zgjidhje ndihmon në përmirësimin e vetive fizike dhe kimike të tokave të kripura, duke rritur kapacitetin e biomasës së bimëve. Megjithatë, kjo zgjidhje kërkon kontroll dhe pajtueshmëri me rregulloret për sigurinë mjedisore dhe shëndetin e njeriut.

Artikuj referencë: Toka acidike – Shkaqet, dëmet dhe mënyrat efektive për ta përmirësuar atë


Kultivimi në toka të kripura është një sfidë e madhe për bujqësinë vietnameze, sepse tokat e kripura shkaktojnë shumë vështirësi për sa i përket burimeve ujore, cilësisë së tokës dhe të korrave. Për të zgjidhur këto vështirësi, mund të aplikohen zgjidhje ujitje, biologjike, të rrotullimit të të korrave dhe kimike. Megjithatë, këto zgjidhje duhet të zbatohen shkencërisht dhe me mbështetjen e autoriteteve. Fermerët gjithashtu duhet të jenë të ndërgjegjshëm për mbrojtjen e mjedisit dhe shëndetit kur kultivojnë në tokë të kripur. Duke vepruar kështu, toka e kripur nuk është vetëm një pengesë, por edhe një burim përfitimi për zhvillimin e qëndrueshëm bujqësor.


BUJQËSIA E QYTETIT – Një zinxhir dyqanesh që ofron tokë mbjellëse, materiale bujqësore, plehra si: pleh pule japoneze, pleh lope, vermikompost…, vegla kopshtarie, rritje të perimeve dhe luleve zbukuruese në qytet.Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Đất mặn - Thách thức và cơ hội cho người nông dân Việt Nam . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

© 2024 Cakhia TV - WordPress Theme by WPEnjoy