Các Phương Pháp Nhân Giống Cây Cảnh, Hoa Cây Cảnh

Le të mësojmë metodat e shumimit të bonsai së bashku me Pho Agriculture!

Sa metoda të shumimit aseksual në bonsai?

Ka disa lloje bimësh për shkak të kufizimeve për shkak të kushteve të caktuara që nuk mund të mbillen dhe mund të shumohen vetëm me shumim aseksual. Për shembull, disa lule nuk mund të japin fryt për shkak të degjenerimit të stamenave dhe pistileve, ndërsa disa lloje pemësh lulëzojnë, por për shkak të kushteve lokale, farat nuk mund të piqen, arrijnë kërkesën e rritjes së shpejtë; Disa lule të çmuara gjatë mbjelljes mund të degradojnë cilësinë. Në atë kohë, duhet përdorur metoda e shumimit aseksual për të rritur numrin e bimëve të lulëzuara.

Ekzistojnë pesë metoda të shumimit klonal: ndarja e bimëve, degëzimi, prerjet, shartimi dhe kultura e indeve. Ky seksion paraqet vetëm katër metodat e para.

1. Metoda e ndarjes së bimëve

Kjo metodë është e thjeshtë, ruan epërsinë e bimës amë, rrënjët zhvillohen, është e lehtë për t’u jetuar dhe rritet shpejt. Kjo metodë është e përshtatshme për shkurre dhe pemë me rrënjë grumbulli. Lulëzimi familjar shpesh e përdor këtë metodë. Koha për të ndarë bimët sipas llojeve të luleve: lulet e pranverës ndahen në vjeshtë (tetor-nëntor), lulet e vjeshtës ndahen në pranverë (mars-prill). Ekzistojnë dy mënyra për ndarjen e bimëve: (1) gërmoni pemën, hiqni rrënjët, ekspozoni rrënjët, prisni pjesët e fidanëve rrënjë nga bima amë, në mënyrë që të mos ndikohet në bimën mëmë, mbrojeni tërësinë e bimës. rrënjët. (2) Mos e gërmoni bimën mëmë, por gërmoni anash dhe pastaj pritni fidanët dhe mbillni ato.

2. Metoda e degëzimit

Përhapja me copa është metoda e marrjes së degëve të përkulura në tokë ose përdorimi i baltës për të mbuluar degët. Mbulesa e dheut ose qesja e baltës duhet të kruhet për të shkaktuar plagë për të krijuar kallo dhe për të stimuluar rrënjosjen. Pas rrënjosjes, vazhdoni të prisni në një pemë të pavarur. Kjo metodë përdoret shpesh për prerjet e luleve që janë të vështira për t’u rrënjosur. Sepse në procesin e rrënjosjes, kërcellet marrin lëndë ushqyese nga bima amë, ndaj edhe mbijetesa është e lartë.

Ekzistojnë disa metoda për nxjerrjen e degëve:

(1) Nxjerrja e një dege:

Zgjidhni një degë afër tokës, përkuleni dhe groposeni në tokë, në mënyrë që maja e degës të ekspozohet në tokë, vendi i varrimit të presë një plagë dhe së shpejti plagës do t’i lëshojë rrënjë të reja.

(2) Nxjerrja e shumë degëve:

Bimët e lulëzuara që rriten në grupe mund të përdoren me metodën e nxjerrjes së indeve të tokës. Në fillim të pranverës priten në plagë degët që do të nxirren dhe më pas mbulohen me tokë të lartë, mbulohen plagët, pas 20-30 ditësh degët do të lëshojnë rrënjë dhe do të bëhen pemë.

(3) Nxjerrja e vazhdueshme e degëve:

Bimët e lulëzuara me degë të gjata, si lulet e dorëzonjës, mund të përdoren në këtë mënyrë. Në këtë mënyrë do të kemi shumë pemë të reja në të njëjtën kohë.

(4) Degët e larta:

Kjo metodë shpesh quhet degëzim. Pemët me degë të përafërta që janë të vështira për t’u ngjeshur në tokë, ne përdorim metodën e degëzimit. Para së gjithash, zgjidhni një vend që është i lehtë për t’u rrënjosur, prerë në rrathë, mbuloni baltën dhe myshkun me qese polietileni, lidhni të dy skajet, ujisni rregullisht, për të mbajtur lagështinë, pas rrënjosjes, prisni bimët dhe mbillni. Ylang-ylang, pemë çaji, rododendron ne shpesh përdorim në këtë mënyrë. Koha e degëzimit është zakonisht në pranverë, kur është ngrohtë, lulet bien, lëngu fillon të rrjedhë, lulet me gjelbërim të përhershëm nxirren në muajt me shi.

3. Metoda e prerjeve

Metodat e prerjes përfshijnë: prerjet, prerjet e gjetheve, prerjet e sythave dhe prerjet rrënjë. Në të cilën, prerjet riprodhohen më shpejt dhe kanë efektin më të mirë.

Tham Khảo Thêm:  Các loại rau trồng bằng cành mọc nhanh như thổi

Prerje gjethesh

Për shembull, prerjet e begonias: zgjidhni gjethet, prisni gjethet të pjerrëta, ngjitni gjethet në tokë të lagësht, mbulojeni me rërë, vendosni dy panele xhami në të dy anët e gjetheve për t’i bërë gjethet të ngjiten në rërë, hiqni gotën pas një kohe. Rregullimi i gjetheve përdoret zakonisht për begonitë rigjeneruese të gjetheve. Disa lloje të venave të kërcellit dhe gjetheve të bimëve rritin rrënjë të papërcaktuara, është e nevojshme të zgjidhni një rrënjë me një gjethe që ka një syth për t’u futur në një pemë të re, kështu që quhet prerja e gjetheve.

Prerje

Toka e vazos për prerje është zakonisht tokë ranore. Prerjet duhet të zgjedhin degë të shëndetshme të vitit aktual, të marrin majën ose mesin për të bërë prerje. Prerjet e bimëve barishtore kanë gjatësi 12-14cm, bimët drunore me gjatësi 10-20cm janë mesatare.

Thellësia e futjes në tokë është ½-1/3 degë. Gjatë mbylljes, priten dy skajet e spinës, duke lënë 3-4 sytha në mes, sythi i fundit është rrënja në rritje. Hibiscus, dafina, bambu dhe begonia mund të priten të gjitha.

Prerje rrënjësh

Zakonisht i zgjedhim rrënjët 6-9cm të gjata, madhësia mesatare është afër trungut për t’u futur. Kur futeni në tokë, kushtojini vëmendje: fundi i vogël është i mbyllur, koka e madhe është lart, prisni që rrënja e re të rritet, shtoni pak dhe. Bimët e lulëzuara për rrënjosje përfshijnë: mikro-muret, telat vjollcë…

Koha e rrënjosjes: 2 herë në vit. Herën e parë në shkurt-prill, herën e dytë në tetor.Disa specie mund të zënë rrënjë gjatë gjithë vitit. Pas mbjelljes së copave, rrënjët duhet të ujiten, një herë në ditë. Disa bimë zbukuruese që thyhen lehtësisht një herë në vit duhet të mbillen të lagura, kur bie shi duhet të mbulohen me plastikë ose të kenë një fidanishte për të mbjellë copa.

4. Mënyra e shartimit të degëve

Metoda e shartimit është të merret indi nga një pjesë e një peme (një degë ose një syth, i quajtur shartim) dhe të shartohet në një pemë tjetër (të quajtur nënshartesa). Graftet duhet të zgjidhen nga një pemë e mirë. Rootstocks janë zakonisht bimë të egra ose bimë që rriten nga farat. Rrënjët e tyre zhvillohen, forcohen në mënyrë që pas transplantimit, bimët të forcohen….

Ekzistojnë 4 mënyra të shartimit: shartimi, shartimi, shartimi dhe shartimi.

(1) Shartimi i degëve

Në përgjithësi, shartimi kryhet në pranverë, ka dy mënyra shartimi: Shartimi me pykë dhe shartimi me prerje.

Shartimi me pykë është i përshtatshëm për nënshartesa të mëdha. Mënyra e shartimit është si më poshtë: përgjysmoni pjesën e sipërme të nënshartesës rreth 3 cm të thellë, preni shartën e dyanshme që të përshtatet me seksionin tërthor të nënshartesës, vendoseni dhe më pas përdorni litar jute për ta lidhur fort, mbuloni tokën në mënyrë që prerja nuk avullohet.

Shartimi është i përshtatshëm për nënshartesa me kërcell 1-2 cm. Mënyra për ta bërë këtë është si më poshtë: zgjidhni një degë të mirë të rritjes, prisni një të vogël 6 cm të gjatë, çdo segment ka 3 sytha, mbështilleni me një leckë të lagur. Kur shartoni, prisni njërën anë 2 cm të gjatë, anën tjetër preni një plan të vogël të pjerrët; në nënshartesë, prisni një seksion 5 cm mbi tokë, prisni përgjatë nënshartesës, vendoseni dhe më pas përdorni litar jute për ta lidhur mirë, mbulojeni me dhe në mënyrë që prerja të mos avullojë.

(2) Përputhja me:

Shartimi i sheshtë është prerja e nënshartesës dhe e majës së nënshartesës në një sipërfaqe të lëmuar, duke e lidhur njëra-tjetrën dhe më pas duke përdorur një varg për ta rregulluar atë. Prerja tërthore e nënshartesës dhe e shartesës duhet të jetë e barabartë.

(3) Shartimi i sythave:

Shartimi i sythave zakonisht përdor metodën e nyjeve T, fillimisht zgjidhni një degë të fortë dhe të yndyrshme 1-vjeçare, hiqni të gjitha gjethet dhe prisni majën e lastarëve anësore, duke i bërë sythat në një rreth. Më pas priteni pemën e shartuar në 5-6 cm nga toka, anën negative në formë T, hiqni lëvozhgën me thikë, më pas lidhni sythin e shartuar dhe lidheni fort me një fije, duke zbuluar kërcellin dhe sythat. Kjo duhet të bëhet në fillim të verës ose në fillim të vjeshtës.

Tham Khảo Thêm:  Cách chăm sóc lan vào mùa lạnh

(4) Bazuar në përputhje:

Shartimi përdoret shpesh për ylang-ylang, i vështirë për t’u riprodhuar. Për shkak se shartimi nuk e pret pemën mëmë dhe bima nënë ende siguron lëndë ushqyese dhe ujë për shartim, pema është e lehtë për t’u jetuar. Gjatë shartimit, fillimisht vendosni nënshartesat në tenxhere, nga njëra anë mbështeteni mbi bimën mëmë, pastaj prisni anën e bimës mëmë dhe kërcelli i nënshartesës është rreth 4 cm i gjatë, i thellë deri në shtresën e drurit, duke bërë që shtresat e dy anëve të ngjiten. bashkohen dhe fiksohen.me tel polietileni presim pasi bashkojme prehet pjesa e poshtme e shartes dhe pritet pjesa e siperme e nenshartes per te marre nje peme te re. Ekziston edhe një mënyrë e shartimit të gjuhës, të shartimit të rrënjëve, të shartimit të degëve të futura në tokë.

(Burimi:

Pyetje dhe përgjigje mbi teknikat e rritjes së luleve dhe bimëve zbukuruese. Vëllimi 1, Njohuri bazë për florikulturën dhe bimët zbukuruese / Jiang Qing Hai, Prof. Tran Van Mao. – Botimi i dytë – H : Agriculture, 2004. – 115 milionë : Ilustrim; 19 cm. Regjistrimi individual: VB20082064, VB20082065)

Përhapja e bimëve zbukuruese – lule zbukuruese për mbjellje është një hobi që shumë njerëz e kanë pasion. Ju mund të shumoheni me fara, llamba ose duke përdorur metoda të shumimit aseksual. Streptocarpus mund të shumohet lehtësisht me farë, por kjo nuk garanton të njëjtat lule të bukura si bima mëmë. Prandaj, shumimi aseksual është mënyra më e mirë për të siguruar që fidanët të ruajnë cilësitë e mira të bimës amë. Shumë lule zbukuruese mund të rriten nga farat, por nëse ato mund të shumohen me degë, rrënjë ose gjethe, kjo do të sigurojë prodhimin e bimëve të reja me veti që nuk ndryshojnë nga bima mëmë, ndërsa bima rritet nga farat.shpesh. ndryshoi dhe nuk ruajti cilësi të mira. Blerja e bimëve të gatshme mund t’ju kursejë shumë kohë dhe përpjekje, por është e mundur që nëse rritni fidanët tuaj, kostoja e parave do të ulet shumë. Përveç kësaj, ju gjithashtu argëtoheni duke u kujdesur për fidanët. Kjo sigurisht që do t’ju japë shumë argëtim duke parë pemën të rritet në çdo fazë. Ka shumë mënyra për të shumuar nga një bimë nënë e lulëzuar. Ka bimë që lejojnë rritjen e fidanëve nga prerjet nga bima amë. Të tjerët ushqehen me gji nga rrënjët, dhe kërpudhat mund të prodhojnë fidanë nga gjethet e vjetra. Disa ushqehen nga gjethet e plota, ndërsa të tjerët lejojnë prerjen e gjetheve në pjesë për të rritur bimë zbukuruese. Dhe së fundi, disa shkurre mund të ndahen në bimë të shumta, ose të kenë bimë të reja të lindura nga bima nënë që mund të ndahen dhe të mbillen.

Përhapja e Bonsai – Lulet Bonsai me fara

Është mirë që farat të mbillen në një tabaka që mund të bartet dhe të vendoset në një vend ku temperatura është relativisht e ngrohtë dhe e qëndrueshme, me dritë të mirë, por jo në rrezet e diellit direkte. Nëse farat mbijnë direkt në tenxhere do të zënë shumë hapësirë, ndërsa një tabaka për fidanishte ka nevojë vetëm për një zonë të vogël. Zgjidhni një madhësi tabakaje që është vetëm në përpjesëtim me sasinë e farave që do të ushqehen dhe pastroni tabakën përpara se të filloni mbjelljen. Çdo tabaka për fidanishte i dedikohet vetëm një lloji farë, pasi lloje të ndryshme farash kanë kohë të ndryshme rritjeje.

Tham Khảo Thêm:  Ý nghĩa và cách trồng hoa linh lan

Kontrolloni çdo ditë për t’u siguruar që dheu në tabaka nuk është as shumë i thatë dhe as shumë i lagësht. Vendoseni tabakanë në një vend pa rrezet e diellit direkte dhe temperaturë të ulët, mundësisht midis 16 dhe 21 gradë Celsius.Zakonisht mbajeni tabakanë në një vend të errët derisa filizat të fillojnë të mbijnë. Menjëherë, zhvendoseni tabakanë në një vend të ajrosur mirë dhe me dritë të lehtë, por jashtë rrezeve të diellit direkte. Ndërsa bimët zbukuruese rriten, ekspozohuni në dritë gjithnjë e më shumë.

a.Pastroni tabaka përpara përdorimit. Nëse është një tabaka terrakote, duhet të ngjyhet në ujë për 24 orë.

Përhapni një shtresë zhavorri të vogël ose qymyr të grimcuar në fund të tabakasë për të kulluar ujin, më pas vendosni tokë të lirshme të përzier me pleh në një përqendrim të moderuar në tabaka. Shtoni me kujdes dheun në qoshet dhe skajet e tabakasë.

b. Pasi tabaka është pothuajse e mbushur, përdorni një copë druri për ta niveluar.

Përdorni duart tuaja për të shtypur butësisht në të gjithë sipërfaqen e tabakasë në mënyrë që toka të jetë paksa e ngushtë. Toka duhet të mbahet rreth 2 cm nga buza e sipërme e tabakasë.

c. Palosni një copë letre në gjysmë për të bërë një mjet të thjeshtë mbjellës.

Vendosni farat në letër dhe prekni butësisht me gishta në mënyrë që farat të bien ngadalë në mënyrë të barabartë. Lëvizni në mënyrë të barabartë në mënyrë që farat të shpërndahen në mënyrë të barabartë në të gjithë sipërfaqen e tabakasë. Mos i shpërndani farat shumë afër skajeve të tabakasë, sepse dheu aty ka tendencë të thahet shpejt, pa lagështi të mjaftueshme.

d. Pasi të ketë përfunduar mbjellja, mbuloni pjesën e sipërme me një shtresë të imët dheu duke përdorur a sitë me vrimë të vogël.

Sa më e madhe të jetë fara, aq më e trashë është mbulesa e tokës dhe anasjelltas. Nëse fara është shumë e vogël, nevojitet vetëm një shtresë shumë e hollë dheu.

e. Ujiteni tabakën e farave duke e zhytur në një tabaka më të madhe të mbushur ujë në mënyrë që uji të depërtojë nga poshtë lart përmes vrimave të kullimit.

Kur të shihni që uji ka depërtuar në mënyrë të barabartë në dhe në pjesën e sipërme të tabakasë, vendoseni tabakanë në një vend ku uji i tepërt mund të kullojë. Më pas mbulojeni tepsinë dhe vendoseni në një vend të përshtatshëm. Prisni derisa të mbijnë filizat.

f. Nëse është një tabaka pa kapak, mund të mbulohet me një fletë plastike por sigurohuni që të mos prekë shtresën e sipërme të tabaka.

Hapeni fletën e plastikës çdo ditë dhe fshijeni ujin e mbetur përpara se ta vendosni përsëri.

g. Sapo bima e re e lules të rritet dy kotiledonat e para, transferojeni në një tabaka tjetër më të madhe për çerdhe.

Përdorni një mjet të vogël ose thikë për të hequr fidanin nga tabaka. Mos prekni rrënjët e reja, por kapni butësisht kotiledonët për të lëvizur bimën

H. Përgatitni tokë të lirshme të përzier me pleh për pjesën e poshtme të tabakasë së re.

Përdorni një shkop të vogël për të hapur vrima të vogla të rregullta në tabaka, rreth 4-5 cm larg njëra-tjetrës. Vendosni fidanët në vrimë një nga një, duke lejuar që vetëm kotiledonet të dalin nga toka. Më pas ujisni tabakanë duke e njomur në ujë. Më pas vendoseni në një vend me hije. Gjethet e vërteta do të vazhdojnë të rriten më pas. Mbillni bimën në një tenxhere kur të jetë mjaft e madhe.

Rruga Bujqësore

Faqja e tregtisë elektronike e specializuar në fara, plehra, tokë të pastër, mjete mbjellëse, …

Dorëzimi në shtëpi në të gjithë qytetin Ho Chi MinhCảm ơn bạn đã đọc bài viết Các Phương Pháp Nhân Giống Cây Cảnh, Hoa Cây Cảnh . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

© 2023 Cakhia TV - WordPress Theme by WPEnjoy